Kosmos

Gepost op March 27, 2008 door

Ik heb het gevoel dat er een bovenmatig grote enclave Grieken resideert in Utrecht. Zo heb je alleen al op de Amsterdamsestraatweg behalve een Griekse snackbar, een Griekse winkel, een Grieks theehuis en een Grieks cateringbedrijf ook nog minstens vier Griekse restaurants, waarvan er een (Lemonia) wordt uitgebaat door de Griekse schlagerkoning Spiros!

Een ander Grieks restaurantje op de Amsterdamsestraatweg is Kosmos. Kosmos is gesitueerd in (volgens mij) het voormalig abattoir aan het plein van winkelcentrum De Plantage – het officiële adres is dan ook Plantage 1-B.

Kosmos ziet er van binnen uit als een standaard Grieks restaurant, netjes en redelijk gezellig. Bijna te netjes voor de Amsterdamsestraatweg met al zijn shoarmatenten en Turkse en Marokkaanse theehuizen. Nog geen jaar geleden vonden rondom dit gebouw trouwens ook de Ondieprellen plaats. Ik meen me te herinneren dat destijds in het gebouw van Bureau Halt, naast Kosmos, brand is gesticht.

De bediening is snel, correct en aardig: er heerst een fijn gevoel van een Grieks familiebedrijf. Gedurende de avond kwamen er verschillende Balkan-stylee en Griekssprekende groepjes binnenvallen, hetgeen bij mij zorgde voor een positief authentiek Grieks gevoel: als Grieken komen eten bij een Griek dan moet het wel goed zitten!

Vooraf hadden we tzatziki met brood. De tzatziki was lekker en fris, maar wel een grote portie. We zaten al bijna vol na het voorgerecht. Als hoofdgerecht had ik bifteki gevuld met feta, gelardeerd met Nederlandse kaas. Het gehakt was goed op smaak gebracht met kruiden en was sappig. Op het bord lag verder nog een flinke hoeveelheid gyros, wederom veel tzatziki, wat sla en een bolletje rijst in tomatensaus. Als bijgerechten kregen we een boerensalade en friet. Disgenote D. koos voor de moussaka, die lekker vol en tegelijkertijd zacht van smaak bleek te zijn. In beide gevallen waren het behoorlijk grote porties.

De voorgerechten variëren in prijs van 4 euro tot 15 euro, de hoofdgerechten zijn 14 tot 20 euro. Dat lijkt relatief duur, maar staat wel weer in proportie met de geleverde proporties. Je kunt bij Kosmos overigens ook afhalen.

Smaak: 8
Prijs/kwaliteit: 7
Bediening: 7,5
Ambiance: 6,5

Reacties (18)

 

  1. Olaf says:

    14-20 euro voor geperst afval-vlees met wat rijst en tomatensaus? tsss…t moet nie gekker worden…

  2. Oxysept says:

    Ik ga er mooi niet heen… In de afhaalfolder staat: ‘Elke dag laat de kok u verassen’…

  3. knutmo says:

    ho ho, de webmaster waarschuwt nog zo: DRUK EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN

  4. knutmo says:

    en mag ik bezwaar maken tegen deze redenering: “als Grieken komen eten bij een Griek dan moet het wel goed zitten!”

    Dat is namelijk alleen een aanbeveling als je meent dat de Griekse keuken iets smakelijks oplevert. Wat dus niet zo is.

    Een Grieks restaurant waar veel Italianen komen eten, daar wordt ik enthousiaster van.

  5. Remment says:

    Het betrof verre van geperst afvalvlees! Dat is een aanname die voor rekening van Olaf is!

    Voor een Griek (misschien had ik dat ook ff moeten vermelden) is dit juist een goede!

  6. Olaf says:

    Gyros is meestal gegrild varkensvlees dat van zo’n grote spies wordt afgesneden, en zo’n spies bestaat niet uit een varken maar is tegenwoordig samengeperst vlees, en waar denk jij dat dat samengeperste vlees veelal uit bestaat? 🙂

    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Gyros_C5878.jpg

    Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar meestal is gyros te vergelijken met een frikandel 🙂

  7. Remment says:

    mocht de gyros samengeperst zijn, dan nog was het slechts een sidedish.

    Zoals geschreven nam ik bifteki! Dat is vergelijkbaar met een tartaartje maar dan op z’n Grieks! Dat is verre van samengeperst afvalvleesch, mijn inziens

  8. Olaf says:

    dus je had bij 1 gerecht 2 soorten vleesch? tering!
    tartaar is volgens mij een soort gehakt, tja, gehakt wordt meestal ook niet van het meest geschikte vlees gemaakt, daarom wordt het natuurlijk ook door de gehaktmolen gehaald 😉

  9. Oxysept says:

    Volgens mij wordt Remment hier ook door de gehaktmolen gehaald!

  10. Anonymous says:

    Separatorvlees goes a long way….

    Kar.

  11. Olaf says:

    quote:

    “Bij doner heb je twee verschillende soorten vlees: separatorvlees, zoals Ronny als zei. Maar je hebt ook het ouderwetse soort vlees. Turken noemen dat ‘yaprak doner’. dat zijn lagen vlees die dus over elkaar heen worden gespiest. De kwaliteit van yaprak doner is dus een stuk hoger, het zijn ‘echte’ stukken vlees.
    Yaprak doner zie je tegenwoordig alleen niet vaak meer, aangezien het een heel arbeidsintensief klusje is om allemaal lappen vlees aan zo’n spies te rijgen. Het is ook een stuk duurder.
    Donerboeren kiezen daarom steeds vaker voor separatorvlees.”

  12. Olaf says:

    bij Gyros is het vermoedelijk niet heel anders….

  13. Olaf says:

    ik wordt natuurlijk graag van het tegendeel overtuigd 🙂

  14. Tim says:

    WAT! 14 tot 20 euro voor een bord afvalvlees!!! Aan de Amsterdamse straatweg!!!

    Oh…dat was al gezegd…

  15. Olaf says:

    Maar wel 2 soorten afvalvlees he! Goed lezen 🙂

  16. Remment says:

    Laat ik simpelweg zeggen dat de bifteki geen afvalvleesch betrof!

    Tjek het anders zelf een keer 🙂

  17. Remment says:

    Ik moet het overigens met Knutmo eens zijn dat de Griekse keuken weinig verheffend is. Veelal dor en droog vleesch.

    Daarom was ik juist zo ver(r)ast dat deze bifteki en de mousaka zo knallen waren!

  18. Nazi Goering says:

    Je kreeg er toch lekker veel tzaziki bij,wat maakt het dan uit,kwak het er overheen,dat brengt zelfs gekruid karton “op smaak!”

Reageer op knutmo

Je moet ingelogd zijn om te reageren.